Pàgines

divendres, 23 de febrer del 2018

El misteri del bressol buit. Montse Sanjuan







Títol: El misteri del bressol buit

Autor:Montse Sanjuan
Editorial i any:  Pagès Editors, 2015
Enquadernació: rústica
Idioma: català
Pàgines: 275






Segon llibre llegit de la  Montse Sanjuan , o la Kweilan com la coneixem per aquí . Del primer no en vaig fer ressenya  i per tant aprofitaré per parlar  una mica dels dos.  Ambós llibres tenen la Sergent Anna Grimm com a protagonista.  És  una mossa d'esquadra  que treballa a la comissaria de  Lleida, amb un caràcter fred, poc donada a fer amics però amb un instint especial per la seva feina.  En els dos llibres es troba davant de casos d'assassinats poc habituals, mediàtics i que caldrà resoldre amb la major celeritat possible. En aquest segon llibre, l' Anna Grimm tindrà doble pressió doble: resoldre un doble assassinat i un segrest. Com sempre, la tossuderia, l'esforç i la persistència de l'Anna la porta a fer una bona feina, però serà suficient per trobar al nen petit segrestat?

Tant aquest llibre ,com amb la primera novel·la ,he passat una bona estona. M'ha agradat reconèixer llocs de Lleida, tot i que la conec molt poc. Les trames m'ha resultat interessants i la  veu de la protagonista ens permet seguir la trama policial però també els seus pensaments i emocions. En ambdues novel·les també i tenim un segon narrador, algú que ens explica coses que han passat anteriorment però que ens resulten essencials per mantenir-nos alerta.

Resumint, un parell de bons llibres entretinguts de llegir. Si hi ha un tercer, també el llegiré

dilluns, 19 de febrer del 2018

Postaletes


Aquest cap de setmana he estat enfeinada, de tant en tant us comparteixo les meves postaletes. Les fotos no són les més reeixides però ja us en fareu una idea.







diumenge, 11 de febrer del 2018

Les aventures de Sherlock Holmes. Sir Arthur Conan Doyle




Títol: Les aventures de Sherlock Holmes
Autor:Sir Arthur Conan Doyle
Traductor:Xavier Zambrano
Epíleg: Josep Lluís Martón Berbois
Editorial i any:  Viena, 2017
Enquadernació: rústica
Idioma: català
Pàgines: 380









Des que vaig veure que Viena editava en català les aventures de Holmes que tenia ganes de llegir-lo i aquí el tenim. La combinació era  immillorable: Viena amb les seves boniques i cuidades edicions i Holmes, un dels  meus detectius favorits. Aquest llibre queia segur. Així ha estat i no m’ha decebut.

Holmes és un dels pocs personatges literaris que primer he conegut a la televisió que no pas llegint-lo. No sé si ho recordeu però a TV3 durant els vuitantes feien una sèrie els caps de setmana a l'hora de la migdiada. Devia tenir uns 10 o 12 anys i no em perdia cap capítol.  No va ser fins passats uns anys que en vaig llegir algun dels llibres  ( El gos de Baskerville, El signe dels quatre…). Tampoc ajudava el fet que no era fàcil trobar-los en català.

Amb en Holmes sempre m’ha passat una cosa estranya, i crec que no sóc la única que l'hi passa. M'hauria de caure fatal. És un personatge poc amistós, taciturn, drogoaddicte, missògin, fred, cregut… i tot i això, em cau bé. No sé si perquè és intel·ligent i no és mala persona  o perquè Watson fa el contrapunt just per equilibrar-lo. La qüestió és que és estrany que em perdi cap de les series que han fet i que hi surt el personatge.

Tornem a l‘edició que ens ocupa. Viena, amb el seu bon gust habitual, ha reeditat en català actual algunes de les històries que van aparèixer  The Strand a finals del SXIX. I sembla ser que ho farà amb totes les que falten.  Encara que passin els anys  els misteris que se'ns presenten no perden l’interès , d’una banda perquè els humans ens seguim movent per les mateixes emocions i de l’altra perquè la intriga no està només en descobrir què ha passat sinó com ho ha descobert Holmes. Així doncs, aquest doble misteri ens manté atents i entretinguts. Crec que la traducció és encertada portant a Holmes a un català actual sense que es faci estrany i ni perdi l’ubicació temporal en cap moment. Al final del llibre també hi ha un epíleg on s'ens explica com i quan es van traduir Holmes al català i una mena de gabinet de curiositats.


Crec que és una lectura que podria recomanar a  quasi tothom. No és novel·la negre, ni de detectius, ni de misteri, ni psicològica… no té gènere : és Holmes.
✅✅✅✅

dissabte, 3 de febrer del 2018

M'està costant deu i ajuda deixar comentaris als post en els blogs.




Els últims anys no estic molt activa en aquest món; ni publicant ni deixant comentaris als blogs amics. Tot i això, no he perdut el contacte del tot i que aquests últims mesos estic intentant no només llegir els posts- que ho anava fent poc o molt- sinó deixar algun comentari. No sé què passa però faig el comentari i en quan el vull penjar fa com si ho fés però el comentari no apareix. No em dona cap explicació. En alguns casos ho he intentat en diverses ocasions i de cop i volta sona la flauta i em deixa. 

El dubte és si faig alguna cosa malament. Ha canviat alguna cosa mentre he estat en baixa activitat? Perquè no hi ha manera, i provar-ho diverses vegades sense èxit fa que sovint de te n'oblidis
. Si a més es tractava d'un comentari una mica llarg, ja n'hi tu explico.

En aquesta última setmana m'ha passat unes quantes vegades i no sé si hi ha manera de corregir-ho. Si algú si ha trobat i sap com arreglar-ho...