diumenge, 12 d’octubre del 2008

Jo, robot. Isaac Asimov

Altre cop tirant de clàssics, però no em pensava que tant!. Quan vaig agafar el llibre i vaig veure que estava escrit del 1950 vaig anar a la Viquipedia a comprovar-ho, i no només m'ho a confirmar sinó que em va explicar que era un recull de contes escrits entre el 1940 i 1950.
M'agrada la ciència ficció, i aquesta generació –Ray Bradbury, Frank Herbert, Orwell- són fantàstics, i el post més que del llibre en concret el faré genèric d'aquests llibres.
Possiblement molta gent ara els llegeixi i els pugui considerar infantils, no són les grans superproduccions de ciència ficció que hi ha ara al cinema, com la versió cinematogràfica que va fer en Will Smith d'aquest llibre, i que és una versió molt però que molt lliure, a partir d'una idea bàsica del llibre, una pinzellada d'aquí i una altra d'allà munta una historia totalment diferent.
Però la seva força es a la senzillesa d'aquests llibres, però que han colpit al nostre imaginari. Llibres com aquest, "Cròniques Marcianes", "Fahrenheit 451" o "1984" han creat un món imaginari que tots coneixem però que no sabem d'on venen, perquè parles amb la gent d'aquests llibres i no els sonen de res però la idea que contenen si que ha transcendit molt més enllà. I això és molt difícil de fer!.

7 comentaris:

  1. A mi personalment no m'agrada la ciencia ficcio prefereixo altres temas com la novela historica , pero ho tindre en compte.

    ResponElimina
  2. Jo no em considero de ciència ficció, però n'he llegit algunes coses, m'agrada variar. Asimov em va sorprendre molt gratament, vaig llegir-me quatre llibres de la Fundació, i tot i no llegir res més d'ell, sé considerar que aquest home era un geni. Jo, robot sempre m'ha cridat, però no m'hi he posat mai, és d'aquells que sempre em dic 'algun dia'. I dels altres que dius, Farhrenheit 451 no em va agradar, potser no el vaig llegir en una bona època, o potser simplement el llibre no em va enganxar gens ni mica, i mira que penso que la idea era bona. I 1984... ja és una altra història. Aquest si que és un gran llibre, i més real del que ens pensem. I 6 anyets que tenia jo al 1984... no veia el gran germà per enlloc (que només tinc un germà petit!)

    ResponElimina
  3. M'encanta la ciència ficció, tant per lectura com en peli. Jo, Robot, el vaig llegir fa moooooooolts anys i molts altres de l'Asimov. Un que em va impactar molt va ser 2001, una Odissea espacial. Hi ha un que no recordo el títol ni l'autor i que deuria ser de ma germana i ara no el tinc a casa, sobre univers paral.lels, genial!. Hi ha tantes coses, que sobrepassen el llibre o la pel.lícula i queden en la gent, fins i tot a qui no els agrada aquest gènere.

    ResponElimina
  4. a mi sí que em sona aquest llibre! :P

    sóc una gran fan de la ciència ficció, i Asimov va ser un dels meus autors de capçalera en l'adolescència. I encara ho és ara!

    ResponElimina
  5. Normalment la ciencia ficció o t'agrada o no t'agrada, altres temes tenen més marge però l'experiencia em diu que aquí es marca molt mes la diferència, i als que ens agrada normalment ho fa molt. Som la gent que ens varem enganxar a Star Trek (i després Stargate, sobretot les primeres temporades eren genials!). Sempre hi haurà llibres que ens agradi més o menys , uns hem llegit un autor, d'altres un altre però tot per l'estil.

    ResponElimina
  6. La ciència ficció va més enllà de la ciència ficció. Sempre que sigui literatura, es clar. Isaac Asimov ho és. Avui en dia, com en molts generes s'ha de saber destriar el gra de la palla. La llàstima és que la nostra literatura classifica aquests gèneres com a... bé, per a la nostra literatura no és un gènere, són ximpleries. (Exceptuant experiments d'escriptors consagrats).
    També li passa a la fantasia i al terror.
    Quina diferència hi ha amb la novel·la negra que tant prestigi té? No ho sé, que es va conrear amb encert potser.
    Des d'Hesperia.cat reivindiquem la literatura d'aquests gèneres i jo també des del meu propi bloch.
    Seguiu llegint bona literatura, sigui quina sigui!! Salut!

    ResponElimina
  7. m'encanta la ciència ficció en general, i Asimov en particular

    ResponElimina

Benvinguts a Un altre invent . Gràcies per les vostres aportacions