divendres, 7 de novembre del 2008

Esperit de vi

Quan era petita i anant en bici o corrent queia, em posaven esperit de vi a la ferida, que l'aigua oxigenada és la que pica i després s'ha de bufar. Un petó dels que curen i ja es pot tornar a córrer, només cal esperar que es comenci a curar la ferida per poder-se arrencar la crosta. O quan després d'ortigar-te per passar per allà on no ho havies de fer, t'empastifaves l'ortigada amb aquell fang que ho curava tot i arribaves a casa fet un nyap?
El munt de paraules que utilitzaven i que dèiem malament, bé la veritat és que encara els hi dic : esprit de vi, micromina, aigua oxiginada.....

Com us podeu imaginar la primera paraula encantada és esperit de vi.El diccionari el defineix com alcohol etílic. He triat aquesta paraula perquè fa uns dies em vaig trobar amb la següent situació.Entro a la farmacia i demano esperit de vi i el dependent em mira amb cara estranya i em diu que d'allo no en tenen.La veritat és que em va sorprendre i li vaig dir que volia alcohol. Vaig arribar a pensar que potser només era a casa meva que es deia així ,però vaig buscar-ho al diccionari per assegurar-me'n. I no, esperit de vi existia i em va saber greu que una paraula tant maca es perdés i és per això que vaig encetar aquestes Paraules encantades.

Com us podeu imaginar aquesta paraula em porta records d'infantesa : genolls pelats, llesques de pa amb nocilla, jugar a palomato al carrer, anar amb bici, o la piscina, sortir a jugar a "pilla-pilla" o a un-dos-tres:pica paret a l'estiu després de sopar... tot de bones coses que no m'agradaria perdre!


9 comentaris:

  1. No sabia que això de l'esperit de vi era simplement alcohol. Pensava que era una altra cosa, però em sona a concepte antic, de les iaies. És maco, però no m'estranya que caigui en desús.

    ResponElimina
  2. Perquè després diguin dels de Barcelona, a casa meva també es deia i encara es diu, però ho escurcem, diem només "esprit" que esperit de vi és massa llarg.

    ResponElimina
    Respostes
    1. nosaltres deiem "spritdevi" tot junt (com si fos una sola paraula)

      Elimina
    2. Jo el esperitdevi amb romaní, farigola, mata i fulles de pi, macerat el faig servir con a desinfectant de mans durant aquesta pandèmia del covid19

      Elimina
  3. Com la Joana deiem esprit. Crec que molts sabiem que es referia a alcohol./ Val la pena recordar, ens posem en circumstàncies llunyanes en el temps.Anton.

    ResponElimina
  4. a casa de sempre se n'ha dit "esprit de vi" o com la Joana i l'Anton "esprit".

    ResponElimina
  5. es quelcom mes que alcohol, de fet es alcohol de romani. si mes no el que teniem a cas... es pot comprar, per exemple a natural carol, (onil) alacant tel 966544735. Ahir em van fer un regal... i quina sorpresa!!!!!

    ResponElimina
  6. Nosaltre n'hi diem a lalcohol normal. A l'altre 'hi diem esperit de vi de romani

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo el esperitdevi amb Romaní, el faig servir com a desinfectant de mans durant aquesta pandèmia del covid-19

      Elimina

Benvinguts a Un altre invent . Gràcies per les vostres aportacions