dissabte, 4 de juliol del 2009

El cicle de Trantor ("Fundació", "Fundació i Imperi" i "Segona Fundació"). Isaac Asimov

Normalment parlo de llibres bons per pasar l'estona que poden agradar-nos més o menys però ara cal que ens posem seriosos, ja que toca parlar de grans llibres. Això no vol dir que agradi a tothom, sinó d'un autentic referent a la ciencia ficció. Tots hem sentit parlar de la Saga Fundació d'Asimov. La saga inclou llibres anteriors i posteriors al Cicle de Trantor. El cicle són un recull de relats independents publicats a una revista de Ciència Ficció i recopilats després en tres llibres formant una trilogía: Fundació, Fundació i Imperi i Segona Fundació.

L'Imperi està al seu màxim esplendor i tot sembla que ha de seguir així, però un científic, Hari Seldon, amb la psicohistòria, una ciència que preveu l'evolució dels esdeveniments en base a la matematica, preveu la seva decadència . Ho entendreu millor amb l'explicació que surt a la Wikipedia:


"Asimov utilizó la siguiente analogía: en un gas, el movimiento de una sola molécula es muy difícil de predecir, debido a los continuos choques con sus vecinas, pero el comportamiento a escala visible de un gas puede ser predicho con gran exactitud. Así, si se aplicaran cálculos estadísticos a una población lo bastante grande, como el Imperio Galáctico de sus novelas, cuya población era de billones de personas, se podría predecir su evolución histórica y social global con gran exactitud.":


Seldon, per evitar que les seves prediccions d'una lentíssima recuperació després de la decadència es cumpleixin, forja un pla per evitar el caos . La creació d'un petit reducte( La Fundació) on es mantindrà el coneixment i farà que la recuperació, que podría ser llarguíssima, es redueixi tant com sigui posible. Funcionarà el seu pla? L'evolució de la humanitat es pot preveure?. La resposta es als llibres, així que si us ha picat la curiositat, animeu-vos!

8 comentaris:

  1. ara pots continuar amb els dos següents, no són tant bons coms els tres primers però passes una estona.

    ResponElimina
  2. L'hauré de buscar. Fa molt temps que no en llegeixo res i es troba a faltar.
    Tens tota la raó, són llibres dels bons.

    ResponElimina
  3. Durant tot un estiu em vaig estar llegint els llibres de La Fundació perquè després continua...No m'agrada la ciència-ficció però en tot hi ha d'haver excepcions i aquests llibres em van seduir totalment.

    ResponElimina
  4. Una de les idees més interessants d'aquests llibres és la predicció de la psicohistòria de que és inevitable que l'imperi decaigui, que res no ho pot evitar, però que si es pot millorar l'eficiència de la recuperació.

    A mi també em van agradar molt, tot i no ser un fan de la ciència ficció, però és que estem parlant de paraules majors. En vaig fer un post fa molt temps.

    ResponElimina
  5. És un dels millors cicles de ciència ficció que he llegit mai. A mi, la que m'agrada més és la història del Mul.
    De fet, Asimov és extraordinari. A mi em van encantar Jo, robot i Bóvedas de acero.

    Una gran recomanació, Mireia! Moltíssimes gràcies! M'has fet pensar que els haig de repescar a la biblio...

    ResponElimina
  6. Veig que tots estem d'acord!, siguem o no fans de la ciencia ficció són llibres que encara sedueixen. Això és l'obra d'un mestre, 60 anys després i encara en gaudim.
    No sé si Asimov es a la ciencia ficció el que Tolkien a la literatura fantastica tal i com diu en Xexu al seu post, jo crec que no arriba a tant, però si que n'es un dels pilars.

    ResponElimina
  7. Ui, veig que la recomanació era del Martí, no de la Mireia...
    Ups, perdó!

    ResponElimina
  8. A mi em van agradar, la veritat, però fa tant que ara no sabria ben bé com trnscorre tot...els hauré de rellegir!

    ResponElimina

Benvinguts a Un altre invent . Gràcies per les vostres aportacions