dissabte, 4 de novembre de 2017

Aquest any, necessitem coses dolces: panellets

Tot i que tenim el blog en semi-aturada des del darrer mes farem el post dels panellets.

Tota la feina feta
Hem pensat que  una tradició de la terra també és una manera de reivindicar-nos i que el post  ( encara que amb retard) no podia faltar. Una mica de dolç ens vindrà bé.

preparant les caixes

Aquest any a l'últim moment vam decidir fer dos gustos més i com que era el dia 1 vam haver d'improvisar amb el que hi havia a casa. Així doncs, als nostres tradicionals panellets de pinyons, ametlla i xocolata vam afegir-n'hi dos de nous: llimona i  melmelada de fruites del bosc.

Cada any quan ens posem a comprar els ingredients i després ens posem a fer-los; ens n'adonem que no tenim la recepta clara i anem provant sobre la marxa. Repassem les entrades anteriors del blog i sempre queden coses sense explicar. Així doncs; aprofitarem aquest post  per deixar constància del què hem fet aquest any i ens servirà com a recordatori per propers anys  o per si algú altre vol intentar la nostra recepta. Serem molt detallats aquesta vegada.


El resultat final van ser  232 panellets: 72 de pinyons, 64 ametlles, 32 de xocolata, 29 de fruites del bosc i 35 de llimona.


i les caixetes
Els nostres ingredients:

Per la massa:
  • 1'5 Kg d'ametlla molta
  • 1,2 Kg de sucre
  • 375 grams de moniato bullit
  • 5 rovells d'ou
Per la decoració:
  • 500 g de pinyons
  • 300 g d'ametlla a trocets
  • 3 cullerades de xocolata en pols
  • llàgrimes de xocolata
  • 1 llimona
  • melmelada de fruits del bosc


Bullim el moniato i a la que aquest ja està prou fet, comencem i d'allà fins al final. Cal fer la massa amb tots els ingredients citats i aconseguir que quedi ben barrejada. És una feina que cal fer amb els dits. Una mica embrutidor, però el resultat s´ho val. Hi ha gent que la deixa reposar un dia, nosaltres no ho fem. . Mentrestant pre-escalfem el forn a 225º. Els panellets triguen entre 8 i 12 minuts a coure's depenent de la mida i forma.

especial nens!
Pinyons: Agafar la quantitat de massa que vulguis i fer-ne una bola rodoneta. Posar-te els xampinyons a les mans i  fer-ho rodar tot junt. Finalment enganxar pinyons allà on ha quedat algun forat. En Martí que és l'expert amb els pinyons es mulla les mans amb aigua perquè l'hi va millor.  Quan els traiem i hagin perdut una mica de temperatura cal pintar-los amb una barreja de rovell d'ou i aigua perquè quedin brillants.

Ametlla.Agafar la quantitat de massa que vulguis i fer-ne un cilindre. Posar l'ametlla en un plat i fer-la rodar sobre ella mateixa. Finalment  fer el mateix sobre els costats plans. Pintar-los perquè quedin brillants quan hagin perdut un punt de temperatura.

Xocolata. Agafar tota la massa de panellets que vulguis que siguin de xocolata. Barrejar-hi la xocolata en pols. Fer els panellets amb forma de bola rodona.  Quan els traiem del forn, posar al centre de cada panellet una llàgrima de xocolata.

Llimona. Ratllar tota la pell d'una llimona tant fina com puguem i barrejar-la amb tota la massa destinada als de llimona. Fer els panellets amb forma de bola rodona. . Quan els traiem del forn cal esperar que quasi estiguin freds. Llavors empolsinar-los amb sucre glas.

Fruites del bosc. Barrejar una cullerada gran de melmelada amb tota la massa. Fer boles rodones i  fer-hi un foradet al mig. Millor  si ho feu directament sobre la plata d'enfornar. Posar melmelada dins del forat.

Si queda algun dubte sobre la tècnica aquí quedarà resolt.

Em sembla que amb això és tot, esperar que es refredin i presentar  que quedin bonics. 

Tot enllestit
A punt per repartir









2 comentaris:

  1. Com sempre, els vostres panellets són espectaculars. Ja no només el goig que fan, sinó la presentació final que els doneu, quina passada. El dia que vosaltres no pengeu aquest post per aquestes dates, la catosfera s'haurà acabat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A mi m'agradaria veure els que feu vosaltres que segur que són superxulos. Doncs a aquest any la catosfera l'hi ha anat d'un pel

      Elimina

Benvinguts a Un altre invent . Gràcies per les vostres aportacions