dimecres, 5 de març del 2008

En català, si us plau

Estic enfadada, extremadament enfadada! No volia fer cap post sobre política perquè aquest blog és de llibres però no me'n he pogut estar. Cada vegada la política em desenganya més, estic totalment desencantada i ni tant sols he seguit la campanya. Però com tots sabeu és impossible desconnectar-se completament i hi ha algunes coses de les que escolto que em sulfuren i el tractament del català és una d'elles.
El dimarts al matí tot anant cap a la feina escoltava la radio i com era d'esperar parlaven del debat del dilluns. Quan en Rajoy es va a posar a reivindicar l'ús del castellà a l'escola ja no em va fer massa il·lusió, però en el moment que diu que a Catalunya es multa per retolar en castellà ja no sabia si riure o plorar. Jo estava parada fent cua a l'autopista ( dels peatges de les quals prefereixo no parlar) i tot al meu voltant i havia rètols estil: Citroën Eurocasión: coches de ocasión , segunda mano i geréncia,Vendemos pisos....Dels 5 o sis rètols que jo veia en aquell moment només n'hi havia un en català!!!

Sembla mentida que en el SXXI encara hàgim de fer militància per defensar la llengua, que hàgim de justificar-nos per parlar la nostra llengua a casa nostra i que ens hàgim de sentir dir que discriminem el castellà. Jo sóc partidària de la coneixença de quantes més llengües millor, però que no em diguin que no ens cal una política lingüística proteccionista. No ens caldrà quan pugui comprar tots als llibres en català en el mateix preu i al mateix moment que en castellà, quan pugui anar al cinema proper a casa i no haver de fer 40 Km per veure una pel·lícula amb la meva llengua, quan els jocs d'ordinador hi surti el català coma llengua d'elecció, quan els jocs educatius infantils els nens tinguin l'opció del català i només de l 'anglès i el castellà... quan tot això passi deixaré de fer militància de l'ús de la llengua.

3 comentaris:

  1. em penso que per veure tot això i els prospectes dels medicaments, la majoria de llibres d'instruccions, l'etiquetat dels productes...ens haurem d'esperar a la setmana dels tres dijous...

    ResponElimina
  2. Crec que mai no podràs deixar de fer militància, ja que com diu en Jordi Casanovas també, per més coses que pensis, sempre trobaràs que el català està un pas enrere, i potser el que dius tu són coses més de cara a la galeria, que ens agradaria poder gaudir en català. Però el que diu ell són problemes més de fons. Les coses serioses i útils també haurien de ser explicades en català. I per això crec que ens cal una mica menys d'un miracle. Espero equivocar-me, però ens queda lluita per estona.

    ResponElimina
  3. Mireia, la lluita continua i continuarà. Seguirem veient més anuncis en castellà que en català, sempre hi haurà gent que pensarà que aquí es multa per parlar en castellà i que no coneixem el castellà. Però això passa perque el mateix que va dir que va dir que es multa, els interessa que fora de casa nostra pensin que som uns intransigents i radicals. Això si, no ens volen deixar anar perque som els únics que paguem peatges i els paguem les seves autovies gratuïtes. I no continuo que m'exalto

    ResponElimina

Benvinguts a Un altre invent . Gràcies per les vostres aportacions