dilluns, 11 d’octubre del 2010

Paraules encantades V:enrevessat

Fa un mes em vaig comprometre a fer una paraula encantada cada dia 11. Un error, segurament! M'he embolicat a fer una cosa que ara no sé com estructurar. Un dia fa temps, vaig decidir posar un adjectiu a un seguit de paraules que m'agradaven. Aquí en teniu la prova del delicte.

Sovint utilitzo paraules que m'agraden. Ho faig sense voler; acostumen a ser paraules amb ressò a infantesa, tendres com bons records.... Quan les acabes de dir ,et queda un regust dolç a la boca i et ve de gust repetir-les en veu alta. No passa sovint, però quan succeeix la paraula m'acompanya alguns dies, potser fins i tot setmanes. De tant en tant ,em ve al cap i penso en com n'és de bonica i com pot ser que l'utilitzi tant poc. Amb els dies però, es va difuminant i va sorgint menys sovint. Es va fonent , es fa petita, petita fins a desaparèixer.
Potser quan em torni a passar, quan de cop m'apareixi una paraula d'aquestes; una paraula encantada, l'escriure al blog, per no oblidar-la .Algunes d'elles segurament no són correctes i moltes no recordo haver-les vistes escrites mai, però m'és igual. No vull que es perdin i caiguin el l'oblit, que es facin invisibles i desapareixien perquè potser, algunes d'elles no les retrobaré mai.


Ja en vaig escriure algunes però vaig deixar-les de banda i el dia 11 de setembre vaig decidir recuperar-les. No espereu paraules estranyes, ni genials. Només paraules que m'agraden i utilitzava o utilitzo però menys del que voldria. La paraula d'avui la vaig veure fa uns dies a Terra de llibres i vaig pensar que seria una bona paraula en què començar. Perquè tot plegat, aquest invent que faig és una mica enrevessat.

 
enrevessat -ada

adj. [LC] Que presenta complicacions, dificultats, embulls, que en fan difícil la comprensió, la solució.

 

Aquesta és una paraula que utilitzava bastant en el llenguatge oral però que pràcticament no havia escrit mai. Sovint , quan escric, em decanto més per embolicat, complicat... fins i tot pel barbarisme liat. Però perquè? No ho sé, enrevessat és una maca, està dins del meu vocabulari conegut i utilitzat.. Potser perquè és dificil d'escriure? Potser. Potser perquè sovint quan utilitzo paraules d'aquestes la gent em mira estrany i diuen que parlo "raro", sobretot a la feina !?



Totes les definicions, sinó s'indica al contrari són copiades del Diccionari de l'Institut d'estudis Catalans

 

7 comentaris:

  1. Aquesta paraula l'he vista escrita de tantes maneres diferents! Hi ha molts que es fan embolics entre les "e" i les "a". Segur que has resolt un dubte a algú!

    ResponElimina
  2. Parles raro? això et diuen les teves nenes de poble? No és pas rara la paraula enrevessat!

    ResponElimina
  3. És ben bonica. Jo també la faig servir, però segurament no tant com podria. M'agrada que ens destaquis paraules que sembla que s'estan perdent, hem de fer un esforç per conservar-les, perquè a més són molt útils quan es vol ser acurat amb el llenguatge.

    ResponElimina
  4. si que és enrevessat escriure. Sobretot quan tens un munt de pensaments al cap i vols que tots surtin de cop.

    una iniciativa preciosa!! hi ha paraules que es van perdent, cada cop en fem servir menys quan n'hi ha que expliquen el que volem dir molt millor

    ResponElimina
  5. Albert: a vaig haver de buscar
    Joana: aquesta no, però serà que no m'ho he de sentir a dir
    XeXu: Suposo que és una mica això; recordar paraules que tenim arraconades
    rits: jo també tinc aquesta sensació que el nostre volcabulari va quedant petit, petit

    ResponElimina
  6. És una paraula maca... d'aquelles que tothom coneix però que, com tu dius, a l'hora de parlar no s'utilitzen massa... Doncs a partir d'ara la faré servir. Al meu post de demà sortirà la paraula ENREVESSAT (espero recordar-ho!! hehe) :-)

    ResponElimina

Benvinguts a Un altre invent . Gràcies per les vostres aportacions