dimecres, 19 de gener del 2011

Club de lectura

He dit diverses vegades que el fet de seguir els vostres blogs m'ha obert les mires lectores i m'ha descobert un munt d'autors que no coneixia i m'ha permès conèixer llibres que no hauria conegut. Estic convençuda que els blogs fomenten la lectura i que tot i que sembli una contradicció llegim més i sobretot millor.

Tot i aquestes coses bones en trobo a faltar una que no sé si es podria solucionar. Molts de nosaltres quan acabem un llibre fem una ressenya o una mena de valoració de la lectura. Expliquen quatre cosetes de la trama i sobretot donem la nostra opinió. Els comentaris fem els comentaris pertinents sobre si engreixarà o no la nostra de llista de pendents , en cas que no l'haguem llegit, o sobre si ens ha agradat o no si ja em tingut el plaer. Hi ha una cosa que tots tenim en compte , tant comentaristes com autors, no desvetllar massa informació explicita del llibre. Està molt bé, tampoc cal espatllar el final a ningú però trobo a faltar poder fer una xerrada post-lectura . Trobo a faltar poder dir com m'ha encantat que menganito fos l'assassí o com aquell gir inesperat a mitja novel·la fa que m'entressin ganes renovades d'arribar al final. M'agradaria poder explicar que trobo el personatges de la Sra. Comesdigui tediós i que el fet que la seva germana sigui la dolenta al final és previsible i avorrit. Parlar sobre la trama de la història i sobre passatges concrets .

No sé si vosaltres també ho trobeu a faltar o és simplement una paranoia meva. És genial que els blogs ens incitin a la lectura però deprés no ens deixen aprofundir en el fet lector per por de desvetllar massa a aquells que encara no l'han llegit. Podríem crear un club de lectura virtual on poder anar sempre que acabem un llibre a veure si algú a penjat abans algun comentari sobre aquell llibre en concret i poder encetar així una discussió virtual, fora del temps i fora de l'espai.

15 comentaris:

  1. t'entenc perfectament. Jo mateix tinc molt en compte no desvetllar segons quines coses dels llibres que comento, i sovint em mossego la llengua amb més ganes de parlar.
    Aquest espai que demanes, de fet ja existeix. Es tracta de la web Què llegeixes?: http://www.quellegeixes.cat/
    I segurament n'hi han d'altres. Jo no hi entro gaire sovint, però crec que compleixes aquesta funció.
    Ara, si el que vols és crear un espai així al món dels blogs, jo li donaré suport.

    ResponElimina
  2. No és mala idea, però tampoc és que ho hagi trobat a faltar massa, Potser és perquè ja tinc gent amb qui puc parlar de llibres, però també és que un temps després de llegir cada llibre es perden molts detalls. Diferent seria que llegíssim un llibre tots a l'hora, i en acabar-lo el comentéssim, tipus club de lectura de veritat, però això és molt difícil. És una idea que es pot madurar, però igualment podria ser un lloc on espatllar els llibres a qui no els hagi llegit.

    ResponElimina
  3. No entenc la por a parlar obertament del llibre. Bé, si es tracta d'una novel·la de lladres i serenos potser si que té un cert què, però tampoc aquestes són lectures que aguantin gaire debat.

    ResponElimina
  4. Un club de lectura virtual ?! MAGNÍFICA IDEA

    ResponElimina
  5. M'acabes de donar una idea... petita, senzilla, però que potser podríem fer.

    Es tractaria que, quan fem una ressenya, la fem com fins ara i, en un moment donat posem quelcom semblant a:

    "A partir d'ara penso desvetllar detalls importants de la trama. Si us plau, si no l'heu llegit i penseu que ho voldríeu fer, no seguiu endavant"

    clar que... no sé... no sé si funcionaria perquè llavors, dins els comentaris també s'anirien desvetllant coses i potser algú ho veuria gairebé "sense voler"...

    Uhmmmm... haurem de pensar més :-)

    ResponElimina
  6. Ja ho tinc:

    Tu crees un altre blog que es podria dir "En profunditat" o quelcom semblant :-)

    Llavors quan llegeixis un llibre en fas un post com sempre, normal, sense donar massa detalls i, al final, afegeixes que, per parlar-ne més, has obert una nova conversa a l'altre blog.

    El Blog "En profunditat" (o el nom que fos) hauria de posar ben clarament a dalt de tot l'avís que allí es desvetllen continguts, trames i finals de llibres :-))

    ResponElimina
  7. Apa Mireia, ja se t'ha girat una mica més de feina.

    ResponElimina
  8. Com diu en Tibau, al quellegeixes això ja existeix i en 2 modalitats
    1.- Lectura conjunta, en la que tothom llegeix el mateix llibre més o menys a la vegada i es donen unes pautes tipus ( setmana 1 es comenta fins el capitol 5, setmana2 del 5 al 10, etc) així no ens aixafem al guitarra, i quan la lectura ha acabat, apa ja et pots deixar anar. Fins i tot alguna vegada hem fet coincidir la trobada presencial de cada 2 mesos amb el final d'una lectura conjunta

    2.- em qualsevol fil de qualsevol novel·la et pots esplaiar tan com vulguis, i si tens por de xafar la guitarra, hi poses un spoilers, de manera que el text del spoiler només el llegeixes si vols

    L'ultim dissabte de cada mes senar ens trobem per fer-la petar i per intercanviar llibres. La propera trobada és el 29 de gener , i l'ultim llibre que hem llegit plegats és "La tieta mame"
    apa, anima't a venir, no cal haver llegit el llibre.

    Més informació de la trobada a
    http://ploma.quellegeixes.cat/forum/index.php?topic=4214.msg104884#msg104884

    ResponElimina
  9. El mateix m'he preguntat jo, que és un spoiler? Sé el que és en un cotxe, però ni idea en un text.

    ResponElimina
  10. això del spoiler és una eina que hi ha en alguns forums. Pots esciure alguna cosa i deixar-la oculta, per tant quan algú llegeix el text, si vol llegir el contingut del spoiler, l'ha d'obrir expressament. ës un "antiaxafaguitarres", vaja!

    ResponElimina
  11. Després de llegir el teu apunt, de seguida he pensat en el Quèllegeixes? És un espai molt ric on contrastar opinions és fàcil i, malgrat que no és una comunicació cara a cara, és una eina molt bona per als lectors.

    ResponElimina
  12. El què llegeixes cumpleix aquesta funció. I això del spoiler és molt bona idea.

    ResponElimina
  13. El club de lectura de la llibreria és una de les coses més positives i enriquidores que m'ha passat en els darrers anys. No té preu!

    ResponElimina
  14. *Jesús M. Tibau: aquest és el problema que sovint et quedes amb ganes d’explicar o de comentar un munt de coses. Conec el Què llegeixes? Però mai no m’acabo de decidir a entrar, potser ho hauria de fer.

    *XeXu: Doncs jo sovint tinc ganes de preguntar sobre un personatge en concret, poder preguntar que us va semblar que fulanito fes o li passés... i em quedo amb les ganes. No estic parlant d’un club de lectura pròpiament dit, ni tampoc tenia la idea de crear cap blog amb aquesta intenció simplement em va venir el cap i vaig escriure el post. Sóc així , què hi farem?

    *Clidice: jo crec que sí que és un problema per exemple si penso que he trobat una novel•la inversemblant perquè al protagonista li passa tal cosa o tal altre i no puc explicar exactament què li passa perquè espatllaria el llibre a qui no '¡ha llegit i això em sabria greu.

    *Mireia: no era una idea, però si algú s’hi anima jo vindré a deixar comentaris.

    *Assumpta: La idea del blog la trobo encertada, però la gràcia està si aquest no és un blog individual sinó comunitari on més d’una persona pugui penjar ressenyes i la resta les comentéssim. Hi podríem pensar o anar a provar el Què llegeixes?

    *Joana: no tinc temps.

    *Viu i llegeix: només en coneixia la primera modalitat, la que s’acosta més al que jo trobo a faltar és la segona. Ho hauré de provar. El que també m’ha agradat és això del spoiler. Assumpta , Joana, jo tampoc sabia què era. No saps pas si en els blogs de bloguer es pot afegir aquesta aplicació?

    *Màgia i Kweilan: Com ja he dit més amunt, miraré de fer-hi un cop d’ull amb més profunditat.

    *Fe: es nota quan en fas algun post que ho vius plenament

    ResponElimina

Benvinguts a Un altre invent . Gràcies per les vostres aportacions