dijous, 6 de desembre del 2012

Rústica o tapa tova ?



Fa unes setmanes en un rampell vaig escriure  un post que es deia  Casualitats o com el meu germà acaba en una banyera a la biblioteca . Una resposta d’en XeXu a aquest post va fer que tornéssim engegar el projecte de compilar els llibres que tenim a casa. No seria ben bé catalogar ,perquè segueixen estan desordenats per les prestatgeries però sí saber quins tenim, quins ha llegit cadascú de nosaltres i quins hem deixat.  

La pàgina web que ens va recomanar era Anobii, jo ja m’hi havia donat d’alta feia temps però no em va acabar de convèncer. Aquesta vegada però, hi vam trobar un al·licient. La pagina està vinculada a una aplicació per telèfon que et permet escanejar el codi de  barres i si el llibre està  a la  seva base de dades ja t’apareix directament a la teva prestatgeria sense haver d’entrar res de res.  Ens vam animar ràpid i de seguida vam començar a entrar els llibres que teníem per casa. Com era d’esperar, molts llibres en català no hi són i cal que els entris a mà. Aquí és on comença la feinada ( que anem fent amb paciència, també dels librarians d’ aNobii ) i el problema. En el moment de crear la fitxa del llibre una de les dades que et demana és  el tipus de format. Tinc un problema, segur que es tonto i fàcil de resoldre, però jo no sé massa bé quina diferència hi ha entre rústica i tapa tova. El DIEC dóna la següent definició de rústica, però  amb això només fa que confirmar que no sé veure-hi la diferència.

 

 

Si la tapa tova no és paper i cartolina, quin altre tipus pot ser ? La veritat és que el tema em té una mica mosca i la millor manera de solucionar els dubtes acostuma ser al blog, fins i tot per les coses més rares. Així doncs, confio en els vostres coneixements perquè jo no en tinc ni idea.

 

 

 

5 comentaris:

  1. La veritat és que aquestes classificacions tampoc les entenc massa. Jo sold diferenciar en butxaca, tapa dura i rústica. Això de tapa tova... no sé què és. Bé, el cas és que em van dir que les edicions rústiques eren aquestes primeres edicions que tenen tapa tova i solapes interiors, allà on explica coses de l'autor i això. No sé si és cert, però segueixo aquest criteri...

    M'alegro que us sigui útil l'aNobii, a mi també em va força bé, i això d'escanejar el codi de barres és tot un què, oi?

    ResponElimina
  2. Jo em sabia la diferència en anglès... lo del "paperback" i tot allò... però ara no me'n recordo :-)

    - Però bé... hi ha llibres caríssims de tapes dures.
    - Hi ha llibres cars de tapa tova però, com diu en XeXu, que tenen solapes interiors i tal... són més senzills que els de tapes dures, però més "ben acabats" que els "de butxaca.
    - Hi ha llibres en que la coberta és com una fulla més però una mica més gruixudeta... doncs aquestes deuen ser les "rústiques", no?

    ResponElimina
  3. Doncs...no en tinc ni idea!!!! Mai hagués pensat que un organitzador de llibres, els pogués classificar així, no et demana el pes o si el vols posar per fer bonic? Provaré a investigar-ho, ara he pensat en algú!

    ResponElimina
  4. Veig que és més dificil del que sembla , això de classificar els llibres. Merci per l'ajuda

    ResponElimina
  5. Bones, poder ja has resolt el dubte però jo o deixo per aquí ;-)
    la veritat és que són el mateix, dir "rústica" és més tècnic que dir "tova"

    Et deixo un link que fonamenta això.
    http://ca.wikipedia.org/wiki/Enquadernació_en_rústica


    Salut i bon dia ;-)

    atentament: Arnau Casanoves

    ResponElimina

Benvinguts a Un altre invent . Gràcies per les vostres aportacions