dilluns, 11 de gener del 2016

Autors de capçalera



 -Camilleri- Donna Leon- Camilla Läckberg- Agatha Christie- Foster-Paul Auster-Pedrolo- Teresa Pamies- Jaume Fuster- Maria de la Pau Janer- Patricia Highsmith- P. D. James- Camus- Maria Mercè Roca- Andreu Martin- J. B Livinstong- Anke de Vries-  Conan Doyle- Josten Gaader-




Hi ha autors al llarg dels anys han esdevingut els teus escriptors de capçalera. No són per sempre, potser no n'has llegit tants llibres com et sembla  i fins i tot amb els anys oblides que els havies conegut... però durant una època eren imprescindibles. Llegies tot el que et queia a les mans i feies prospeccions  per buscar el que no t'hi queia. Aquí dalt n'hi ha alguns dels meus. 

Com he arribat aquí? Les llistes de llibres llegits de la catosfera  fan molt de mal, i a més de fer-te sentir que no llegeixes prou, tenen la virtut de fer-te retrobar amb vells amics, que als anys han portat a ser coneguts o fins i tot només saludats. L'aparició de Pedrolo en algunes llistes d'enguany m'ha fet pensar en els meus autors de capçalera i  d'aquí a la reflexió que teniu al paragraf de dalt hi va un pas. Podem anar més enllà i  preguntar-nos que fa que un autor passi per diferents etapes i que n'hi ha pocs (en el meu cas, diria que cap) que sempre es mantingui a dalt de tot del ranquing. Suposo que són èpoques, edat, moment vital, interessos temporals... els que fan que  els nostres autors fetitxe vagin canviant . Tot i així quan en trobes algun als blogs, algú te'n parla o en veus quelcom escrit sempre els recordes amb aquell punt de tendresa i enyorança, com els bons amics d'infantesa que encara que hi hagis perdut el contacte els mires en bons ulls, tot i que no hi voldries quedar per sopar. 


Tot i que possible amb els anys ens avergonyim d'alguna de les lectures sempre els recordarem  amb un somriure. Com teniu el calaix dels autors de capçalera , molt ple?



10 comentaris:

  1. A mi em costa això dels autors de capçalera. Bé n'hi ha dos que fa anys que tenen aquest títol no escrit i que no em fan dubtar gens: Pedrolo i Murakami. Però més enllà d'aquests dos, em costa... O n'hauria decdir mooooolts o em costa de triar. A èpoques hagués dit Isabel Clara Simò, però ara fa molt que no la llegeixo. Igusl podria dir de Jostein Gaarder, fa molt que no el llegeixo, però m'havia agradat molt. Jaume Cabré l'he anat llegint sempre, però tampoc tot el que ha escrit. I SAramago ... I la Clara Busquets...

    En fi que per no aclarir-me em quedo amb els dos primers. Aquests són segurs.

    ResponElimina
  2. L'Agata Christie, va tenir el seu moment, com també en Jules Verne. Sandor Marai, Quim Monzó, Eduardo Mendoza, Pere Calders, però, clar, els difunts, ho tenen més magre per treure novetats!!!

    ResponElimina
  3. Ho expliques perfectament! Hi ha autors que ens acompanyen en algunes èpoques, però sempre els guardarem a la memòria i els tindrem certa estima. Jo en tinc un de molt clar, en Robin Cook. Encara el llegeixo de tant en tant, segueix publicant, però és encara l'autor que més he llegit per les meves lectures de joventut, quan no me'n perdia cap. Ara, quan el llegeixo, m'adono que literàriament no és gaire bo, i que les històries ja estan molt gastades, però encara li guardo un racó al cor. Qui sap si això em passarà un dia amb Murakami! Però de moment no! Molt bon post aquest.

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'alegro que t'hagi agradat, feia segles que no feia un post de veritat i em costa molt tornar-m'hi a posar :)

      A veure com segueix el teu enamorament amb Murakami, però farà que és per molt de temps

      Elimina
  4. Jo crec que no ens hem d'avergonyir de cap lectura o autor de capçalera, de tots ells hem aprés alguna cosa, i segur que han valgut la pena al seu moment! La meva referència és quan un llibre demana ser llegit dues vegades... per ara només recorde "el Manantial", com a llibre per tornar a llegir i que crec que no em cansaria mai de llegir. Però despés n'hi ha molts que et fan passar una bona estona i això també és important!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Avergonyir potser és una expressió massa forta, però sí que hi ha alguns autors que vist perspectiva no acabes d'entendre com és que t'agradaven tant...però com com molt bé dius, de tots els autors en treiem alguna cosa bona

      Elimina
  5. jo vaig canviant ....quan un autor m'agrada en llegeixo un munt i després tinc un període de descans ....Kakfa, Pedrolo, Pessoa, Garcia Lorca, Saramago, Sandor Marai....Rodoreda

    ResponElimina
    Respostes
    1. Em sembla que és una mica el que fem tots, tenim autors de capçalera successius

      Elimina

Benvinguts a Un altre invent . Gràcies per les vostres aportacions