dimarts, 27 de gener del 2009

Llibres

Fa uns quants dies que vaig llegint aquí i allí notícies sobre e-book . Jo que sóc una boja de les noves tecnologies, que no sé viure sense mòbil, que si em quedo sense ordinador o sense Internet no sé comprar cafè. Que em poso neguitosa si marxo fora de casa i estic dos dies sense consultar el correu. Jo, que si tingués calés em compraria iphone i la blackberry i una palm nova i que els Mac m'agraden perquè són "monos" i que vull canviar el meu ipod shuffle per un de nano tot i que no el faig servir massa, vaig sobrada de capacitat i no utilitzaré la funció d'imatge per res. Jo, que sóc una addicta a tots els "aparatejos" que surten nous només perquè són nous... doncs jo , no vull renunciar als llibre en paper.

Ja sé que quan tinguem un e-book, podré portar tota la meva biblioteca a sobre, no hauré de patir per qui i quan deixo els llibres, no em destrossaré l'esquena passejant les 1000 pàgines d'uns Pilars de la terra, salvaré un munt d'arbres i quan tingui la vista cansada podré seguir llegint només ampliant la lletra. Tot això ho sé, però no en tinc prou.

No vull prendre l'encís d'anar a una llibreria i haver de girar el cap d'esquerra a dreta per llegir els títols de la prestatgeria. No vull deixar de tornar-me boja buscant un títol de misteri a la espai reservat a policíac. No vull deixar de girar els llibres buscant la contraportada per saber de què van. Tinc ganes de tornar a casa carregada amb una bossa plena i ensenyar-los un a un. De pensar que n'he comprat massa i que no em queda espai on posar-los.

Qui està disposat a deixar de sentir el crec-crec de la coberta d'un llibre nou a l 'obrir-se per primera vegada o olor a paper que feia poc encara estava en blanc. Qui podrà renunciar al tacte aspre del llibre vell, amb aquella olor tant especial que no sé explicar. Qui vol no poder inventar-se històries quan trobes dedicatòries o ex-libris en els llibres que ja no són de primera mà... Jo no vull renunciar a cap d'aquestes coses. Vull sentir els meus llibres: l'olor, el tacte, el pes, la forma. Vull poder desar-los a la prestatgeria amb recança quan no tinc ganes d'abandonar la història ni els personatges que m'han captivat. Vull poder resseguir-los el llom amb els dits els dies que estic malenconiosa i recordar els móns que em van fer conèixer. Vull sentir-los i no només llegir-los.

9 comentaris:

  1. A mi també m'agraden els llibres tal com sempre els hem conegut. I em costaria renunciar a tot allò que descrius al teu excel.lent post.

    ResponElimina
  2. Aquest, amiga Mireia, és un post que hagués pogut escriure íntegrament jo. No puc estar més d'acord, i tant n'estic, que no puc afegir res més. Aquest post el guardaré en una llisteta que tinc, perquè demostra clarament un sentiment que estic segur que molts d'aquí tenim.

    I ara, els negocis. No res. A la mateixa època que em va venir al cap la idea de c@ts també me'n va venir una altra, però la tenia aparcada. Vaig pensar que per tirar-ho endavant buscaria el teu suport, sóc així, em venen noms al cap quan he de decidir coses. El problema és que si te n'explico més, encara m'hi engrescaré, i crec que ja estic prou malalt de catosfera com per entrar en un nou projecte propi. Anava de llibres, com segur que imaginaràs, i si mai m'animo a tirar-ho endavant, no pateixis que vindré a tu. Entén-me, al final hauré de deixar de treballar de les hores que em passo per aquí!

    ResponElimina
  3. Estic d'acord amb tu, però a la llarga o a la curta, quan descobrirem que els podem descarregar de franc, cada cop comprarem menys llibres, com vam deixar de comprar Lp's o cd's. Però de tant en tant seguirem anant a la llibreria a buscar el llibre de l'autor que tant ens agrada, ni que sigui per tenir-lo.

    ResponElimina
  4. jo ja ho vaig dir no fa gaire al " llegeixes o que', M'HI NEGO a renunciar als llibres.
    Jordi, sí el futur és baixar-nos els llibres d'internet, potser s'acabarà la creació literària,no??
    És veritat q gairebé tothom es baixa música d'Internet (hjo he de dir que no ho he fet mai), però els cantants i grups continuen obtenint ingressos perquè fan concerts (una incoherència ben curiosa, la nostra, voler estalviar-nos el 18 euros del CD i pagar-ne 25 per veure el grup acyuat una horeta i poc)
    Però els escriptors què faran? cobrar entrada per les presentacions?? Si ara són gratuïtes i a les que he anat es podia comptar la gent amb els dits de les mans!!

    ResponElimina
  5. Kweilan:haurem de fer un grup de facebook en defensa dels llibres amb paper

    Xexu: ara seré mooolt dolenta: vaaa explica-m'ho?

    Jordi:ja ho sé, acabarem caient i jo coneguent-me seré de les primeres.. ho faré correr tot. Però em sabrà greu

    Mireia: tens raó si elspobres escriptora han de viure de les presenacions ho tenen cru. jo tampoc em baixo gaire res

    ResponElimina
  6. Ja saps que aparatet nou que m'ensenyes i cosa xula i mona, caig de quatre grapes. Però, ai anar a comprar llibres! Si és del millor del món i a mi amb el que m'agrada acumular, suposo i espero continuar anant a comprar llibres, igual que continuo comprant CD's. Com m'assabenti que deixis de comprar llibres per baixar-los d'internet, no et parlo més ni t'acompanyo a dinar! Au! aquí queda!

    ResponElimina
  7. Mireia, m'has fet molt feliç no només com a lectora sinó com a llibretera, gràcies :)

    ResponElimina
  8. Joana: serà que jo no em copio, qui es va comprar primer l'ipod?
    L'Espolsada: així m'agrada que la gent sigui feliç i si hi podem contribuir, millor que millor

    ResponElimina
  9. Quin post més maco!! (jo vinc del futur, d'un altre post de novembre de 2009 i a través d'un link)

    Qui ha escrit aquestes paraules és algú que estima els llibres sense cap mena de dubte!!

    Jo no sóc tan bona lectora com molts de la catosfera però també m'agrada molt llegir i hi passo estones magnífiques... i també vull els llibres en paper! I tant!!

    ResponElimina

Benvinguts a Un altre invent . Gràcies per les vostres aportacions