dijous, 9 d’abril del 2009

Donar l’abast

Feia molts dies que no escrivia cap Paraula Encantada i avui fent visites a altres blocs, era la paraula que més en venia a la ment. Fa dies que no tenia temps de visitar els vostres blogs i avui, que tinc festa, he aprofitat per posar-me al dia.I me n'he adonat que no dono a l'abast, que no trobo el temps per deixar els comentaris que voldria, fer els posts que voldria i llegir tot el que voldria. I la frase que acostumo a utilitzar quan això passa és aquesta


donar l'abast Abastar a fer una tasca. Érem molts, però no donàvem l'abast. GDLC

Potser no es tracta d'una Paraula encantada pròpiament dita, perquè no em porta records especials però si que en general quan faig servir frases fetes , m'agrada. M'agrada utilitzar frases que ja no tenen el seu sentit literal però que segueixen tenint força i expressant moltes coses. Sovint les anem perdent amb el pas dels anys i a mi m'agrada utilitzar-les. N'hi ha de molt divertides! També es cert que moltes s'utilitzen en un territori molt localitzat i quan les dius els altres no t'entenen. Per exemple, no de frase però si de paraules, només cal que veieu que ens va passar fa una setmaneta dinant. Això sí, vàrem riure...

4 comentaris:

  1. A mi també m'agrada molt fer servir frases fetes, crec que és fer un bon ús de la nostra llengua. Aquesta que dius es sol fer servir més aviat en negatiu, oi, 'no donar l'abast'. I és clar, en el tema blogs em sembla que ens passa a tots.

    ResponElimina
  2. A mi m'agraden moltíssim, però tens raó, moltes es localitzen només en alguns undrets concrets: te'n deixlo algunes que m'agraden força:

    - Fer feredat (alguna cosa):que et fa pànic, por: "tot el trànsit ue hi ha per Semana santa hem fa feredat"

    - Tenir llunes: tenir un caràcter irregular (uns dies ser afable i uns altres apàtic, per exemple).


    - Parlar més que fetge en brases: "parlar molt". Aquesta la deien molt a cals avis, i m'ha agradat trobar-la a la novel.la que tinc ressenyada ara al blog (en ella hi trobaràs moltíssimes frases fetes si la llegeixes, jo me n'he fet un llistat i tot)

    - A Hora Horada: "en l´últim moment", aquesta me la deia molt la meva mare : "sempre ho fas tot a hora horada, per això fas tard".

    Ui, paro ja que més que un comentari sembla un post, però és que has tocat un tema que m'apassiona i com que me les apunto en tinc més de 150!!!!

    ResponElimina
  3. I tant que vam riure fa una setmaneta dinant, amb els pantalons esparracats!. I perque no portava llapis i paper, que sinò el que diu llampa i els seus col·legues en tenien unes quantes més, demà portaré llapis i paper a la butxaca de l'anorac.

    ResponElimina
  4. xexu: crec que és important que no perdem riquesa a l'hora de parlar . Sovint sembla que només coneguem quatre paraules mal comptades. No cal parlar com un diccionari però una mica de varietat no fa cap mal

    Mireia:N'hauràs de fer una secció al blog! Si que en tens de recollides.

    La del fetge a les brases ni l'havia sentit mai i no serà perquè no me la poden aplicar. Jo havia sentit "parlar pels descosits".
    La de a hora horada tampoc.

    Joana:vas portar el bloc?

    ResponElimina

Benvinguts a Un altre invent . Gràcies per les vostres aportacions